Arduino Mega, çok sayıda dijital giriş/çıkış pini sağlayan ve geniş projeler için ideal olan bir Arduino kartıdır. Bu makalede, Arduino Mega kullanarak 8 adet LED’in sıralı olarak yanıp söndüğü bir kodu adım adım açıklayacağız.

Malzemeler

Bu projeyi gerçekleştirmek için ihtiyacınız olan malzemeler şunlardır:

  • Arduino Mega (veya benzeri bir Arduino kartı)
  • 8 adet LED
  • 8 adet 220 ohm direnç
  • Jumper kabloları

Devre Bağlantısı

8 adet LED’in her biri, Arduino Mega’nın 2 ila 9 pinleri arasına bağlanacaktır. Her LED’in anot ucu (+) 220 ohm dirençlerle birlikte Arduino’nun dijital pinlerine, katot ucu ise (-) Arduino’nun toprak pinine bağlanacaktır. Bu bağlantılar, LED’lerin sıralı olarak yanıp sönebilmesi için gereklidir.

Arduino Kodu

void setup() {
  // Pinlerin çıkış olarak ayarlanması
  for (int i = 2; i <= 9; i++) {
    pinMode(i, OUTPUT);
  }
}

void loop() {
  // LED'lerin sırayla yanıp sönen döngü
  for (int i = 2; i <= 9; i++) {
    digitalWrite(i, HIGH);   // LED'i yak
    delay(200);               // 200 milisaniye bekle
    digitalWrite(i, LOW);    // LED'i söndür
  }
}

Kod Açıklaması

Yukarıdaki Arduino kodunda setup() ve loop() fonksiyonları bulunmaktadır. setup() fonksiyonu, pinlerin çıkış olarak ayarlanmasını sağlar. Bu projede, LED’lerin kontrol edildiği pinler 2 ila 9 arasındadır. Dolayısıyla for döngüsü ile bu pinler çıkış olarak ayarlanır.

loop() fonksiyonunda ise LED’lerin sırayla yanıp söndüğü bir döngü bulunur. Bir for döngüsü içinde, her bir LED sırayla yakılır ve ardından söndürülür. delay(200) komutu, her bir LED’in yanıp söndüğü süreyi belirler. Bu değeri değiştirerek yanıp söndürme hızını ayarlayabilirsiniz.

Sonuç

Bu makalede, Arduino Mega kullanarak 8 adet LED’in sıralı olarak yanıp söndüğü bir proje kodunu açıkladık. Projeyi gerçekleştirmek için gerekli malzemeleri temin edip devre bağlantısını yaptıktan sonra, verilen Arduino kodunu yükleyerek LED’lerin sıralı olarak yanıp söndüğünü gözlemleyebilirsiniz.

Mustafa KESKİN

By Mustafa KESKİN

Ölümün olduğu bu dünyada, hiçbir şey çok da ciddi değildir aslında

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.